30. 11. 2009.

Tiffany tehnika-igra svetlosti na staklu

Istorija tiffany tehnike

Vitraži su počeli da se pojavljuju u gradnji srednjoevropskih gotskih katedrala koje su imale otvore suviše velike da bi se zastaklile jednim staklom i moralo se spajati više stakala u jednu celinu.
Postepeno je ovo postala umetnost.Kako se pre vitraž upotrebljavao samo u crkvama i hramovima i manastirima, u današnjem vremenu on se upotrebljava i u domaćinstvima za ukrašavanje vrata i prozora kao dekoracija na njihovim delovima.

Tiffany vitraži
Tiffany vitraž je novija, filigranskija tehnika, stara nekih stotinak godina.Ona pre svega omogućava izradu vitraža od mnogo manjih komadića stakala, fuge su mnogo tanje i u prostorijama gde imate bliski kontakt sa vitražima, vitraži deluju mnogo elegantnije. Zatim, tehnika je omogućila da vitraži ne moraju da budu samo u jednoj ravni. Najpoznatije su tiffany lampe, ali je moguće izrađivati razne umetničke i upotrebne predmete.




2 коментара:

  1. Анониман7. 4. 2010. 23:06:00

    Gde bih mogla kupiti komplet za izradu tiffany lampi u Bepgradu?

    ОдговориИзбриши
  2. Koliko je meni poznato-nigde, ali nisam sigurna.Čitala sam na nekim forumima, da nema.Ja kupujem materijal u Mađarskoj,to mi je blizu.Izrada tiffany lampi ne ide bez kursa-nije toliko jednostavno, da li ste završili negde, ili naučili od nekoga?

    ОдговориИзбриши